Iz propovijedi na rođendan o.Gerarda

DSC00810

  • Jednoga dana nakon pohoda bolesniku, vraćajući se u samostan, prolazio je pored jedne pravoslavne kuće iz koje se čuo plač majke. Zastao je, a potom ušao u kuću da vidi zašto plače majka. Kad ono, vidi dijete mrtvo koje je majka položila u košaru jer nije imala novaca kupiti lijes u kojem bi sahranila svoje mrtvo dijete. Izrazio je sućut majci, te pošao u samostan, uzeo 60. dinara (to je onda bio veliki novac) i donio majci da kupi lijes i da dostojno sahrani svoje dijete. Otac Gerard nije samo tapšao po ramenu i riječima tješio ucviljene, već je konkretno pomagao tamo gdje je to bilo potrebno.
  • Kada je pri kraju Prvog svjetskog Rata glad pogodila bogatu Bačku i svijet, došla je o. Gerardu majka s djetetom između tri ili četiri godine života. Zbog gladi dijete je izgubilo zdravi izgled lica. Otac Gerard, koji je u ishrani djeteta konkretno i pomogao majci, bio je duboko ožalošćen. Zapisao je u samostanskom ljetopisu slijedeće: „Tom prilikom jedan od naših ( a to je on sam) je iz čiste ljubavi prema nevinoj djeci, zaplakao i u plaču odlučio, bez posustajanja, moliti Isusa, da udijeli mir ljudskome rodu, i odlučio podnijeti sve neugodnosti vlastitoga života, kako bi isprosio Isusovo smilovanje, ljubljenoj dječici koja imaju posebnu sličnost s dragim Malim Isusom. Isuse, Isuse, udijeli nam mir i kruh malenima” (Ljetopis 001731).
  • Unatoč opasnosti nerazumijevanja, nastojao je hrabriti majke koje su bile u napasti da pobace dijete koje su nosile pod srcem, o. Gerard zapisuje. „Rodilo se dijete kojem je netko, prije nekoliko mjeseci spasio život. Taj maleni bio je u velikoj opasnosti zajedno sa svojom majkom, ali je netko (to je on sam) sebe prikazao s nakanom sve podnijeti, pa i samu smrt, samo da se maleni zdrav rodi. Mališan se rodio, ali onaj koji je prikazao svoj život, očekuje sve neugodnosti” (Ljetopis, 001768).
  • Sada, poslije svoje smrti, u vječnosti, izgleda da sluga Božji nastavlja ovu skrb za život djece. Brojne zahvale vjernika, osobito majki, koje stižu na adresu vicepostulature potvrđuju tu činjenicu. Jedna majka iz Zagreba, koja je zatrudnjela u dobi od 40. godina, imala je problema u trudnoći. Porod je bio kritičan, po zagovorom oca Gerarda, sretno je porodila sinčića.
  • Dječaku s manom na srcu, iz Subotice, bio je najprije odbijen kirurški zahvat na srcu, jer se smatralo da će umrijeti za vrijeme zahvata. Kasnije je zahvat ipak izveden, na molbu roditelja. Zahvat je praćen zagovornom molitvom sluge Božjega. Dječak sada kao mladić normalno živi. Jedan dječak iz Osijeka, pogođen meningitisom, zahvalnicom sluzi Božjemu o. Gerardu pripisuje svoje ozdravljenje.
  • Dječak koji sada živi u Kanadi, zbog psihičkih smetnji u pubertetu, kojem mnoga liječenja nisu pomogla, zahvaljuje za ozdravljenje po zagovoru o. Gearrad sluge Božjega.
  • Roditeljima iz okolice Subotice bilo je rečeno, da im medicina ne može pomoći da bi imali potomstvo. Cijela župska zajednica se molila na nakanu mladog bračnom para, kako bi Bog, po zagovoru o. Gerarda, obdario njihovu ljubav zdravim potomstvom. Na njihovu radost, po zagovoru o. Gerarda sluge Božjega, Bog ih je obradovao rođenjem zdrave djevojčice.

Molimo slugu Božjega o. Gerarda Tomu Stantića, da i nas zagovara pred Bogom. Molimo s jakom vjerom i velikim pouzdanjem da će Bog uslišati naše i Gerardove molitve za milosti koje molimo po njegovu zagovoru. Bog uvijek uslišava usrdnu molitvu molitelja. Samo moramo ustrajno i dugo moliti, dok ne postignemo milosti od Boga. Amen.

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: