U Marijinoj školi

Neki trgovac u Belgiji skočio u vodu, pa spasio život malog djeteta. Na to dođe majka djetetova i pošto trgovac drugo nije htio primiti, dade mu medaljicu BDM. Dijete je raslo i postalo misionar u Africi. Tu je čuo da leži bolesnik u bolnici koji neće da se s Bogom pomiri. Dođe bolesniku, nagovara ga da se ispovijedi, ali uzalud. Kad je opazio medaljicu, upita otkud mu medaljica. Ovaj ispripovijeda. Misionar zaplače i zagrli bolesnika i kaže da je on to dijete koje je spasio nepokorni bolesnik. Sad se bolesnik skrušeno ispovijedi i primi sv. sakramente i kršćanski umre.

Marija – moja ljubav. Ona je stablo, koje nam donosi plod spasa, Isusa. Ona dijeli sve milosti.“

cudotvorne-medaljice-1

Ovo je jedna od priča koju nam donosi o. Gerard u svojim spisima. I danas ima puno ovakvih svjedočanstava i trebali bismo više o njima pričati, jer se preko njih proslavlja Bog. Ovo svjedočanstvo je dokaz Božje ljubavi, koju On dijeli preko svoje službenice – Blažene Djevice Marije.

Trgovac koji je spasio malo dijete učinio je dobro djelo i Marija je to primijetila. Znamo što je Marija učinila na svadbi u Kani galilejskoj. Ona jako dobro zapaža što se događa oko nje i o tome govori svome Sinu. Marija je i ovdje učinila nešto što se u početku čini neznatno. Majka iz priče je dala malu medaljicu trgovcu i to je to. No, kako se događaji dalje razvijaju, vidimo da to nije kraj. Marija je preko ove majke posijala sjeme, koje je raslo, i jednoga dana donijelo plod – spasenje duše.

Od Marije se učimo činiti male stvari koje se u početku čine neznatne, kao sjeme gorušičino, no upravo zbog te malenosti prolaze ispod radara Zloga i postižu svoj cilj. Dati nekome medaljicu, sličicu, krunicu ili reći koju riječ utjehe iz Svetog pisma, znači sijati sjeme i čekati, strpljivo čekati. Marija ne govori previše, ona ne viče, ne buči. Marija je zaogrnuta tišinom. Tišina je oko nje i u njoj samoj, u njenom srcu. Ta tišina je njezin plašt koji zbunjuje Zloga, te on ne zna što ona namjerava učiniti. To je i za nas pouka, da kao Marija izgrađujemo u svome srcu ozračje tišine i u toj tišini prebiremo Riječ. Pazimo, da svojim riječima ne ugušimo Riječ. Mala djela ljubavi koja činimo u svojoj svakodnevici rađanje su Riječi. Ta djela su onda također zaogrnuta tišinom i činimo ih samo zato da ugodimo Bogu, a ne da nas drugi vide ili hvale.

O. Gerard kaže da je Marija stablo kojemu je plod Isus, a znamo da stablo raste u tišini. Ono se čuje samo kada vjetar puše kroz njegovu krošnju. Taj vjetar je Duh Sveti. Marijin glas se čuje samo kada kroz nju djeluje Duh Sveti. Ona je sva predana njemu i upravo zato je posve slobodna. Zato o. Gerard kaže da ona dijeli sve milosti. Bog joj je povjerio sve, zato što je ona Njemu sve predala. Marija nas tako uči istinskoj slobodi, koja znači reći DA onome koji je ljubav i sloboda. Ona nam time govori da ne zaboravimo da je naša sloboda naša slabost, te da se odlučimo za Boga koji je sloboda i ljubav.

Možemo to usporediti s umjetničkom slikom i ikonom. Umjetnik koji slika neku sliku potpisuje se na dnu slike, jer je u slici na neki način ostavio i samoga sebe, otisak svoga bića, onoga što nosi u sebi. No, onaj koji radi ikonu nikad se na nju ne potpisuje, jer vjeruje, i moli se, da Duh Sveti preko njega djeluje dok piše. I ne samo zato, nego zato što je slobodan od samoga sebe. Zato onaj koji gleda ikonu, osjeća potrebu da se pomoli, da slavi Boga, jer ona odražava božansko, a ne onoga koji je izradio ikonu. To je Marija, Božja ikona koja ni u jednom dijelu svoga života ne pokazuje samu sebe, nego samo Njega, i zauzvrat dobiva Njegovu slobodu, kojom može dijeliti Njegove milosti onima koji joj se utječu.

Koliko je o. Gerard osobno bio povezan s Marijom, vidimo u kratkoj rečenici: „Marija – moja ljubav”. Kada kažemo ljubav, prvo pomislimo na srce. Srcem ljubimo, a ne razumom. Gerard je od Marije učio gledati srcem, a ne samo razumom. U Marijinom srcu sve dolazi na svoje mjesto, sve dobiva smisao. Marija vidi kako sve dolazi iz Božje ruke, i kako on čini s njom velika djela. Ako se od Marije naučiš gledati sve u jednoj široj perspektivi, kao znak Božje ljubavi i brige, tada ćeš usred ovog svjetskog nemira koji te okružuje biti ispunjen božanskom sigurnošću i mirom.

o. Tiho od Kraljice Mira

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: