Marija – savršeno djelo Duha Svetoga

 

Ako smo djeca Bl. Dj. Marije, onda je naš Otac Duh Sveti, Zaručnik Bl. Dj. Marije. Dakle, kao dobar domaćin, Duh Sveti se stara (brine se za nas): uči nas, posredstvom Majke Božje, duhovnom životu, duhovne potrebe nabaviti.“

Utjecati se Mariji, staviti se pod njenu zaštitu i zagovor, slušati ju, znači prepustiti se vodstvu Duha Svetoga. Zbog čega je to tako? Zato što je Marija savršeno djelo, možemo reći i slika Duha Svetoga. Umjetničko djelo koje više od svih svetaca svjedoči o svome umjetniku, jer je mirno pustila da on slika na njoj ono što želi, do najsitnijeg detalja. Sve što ona jest plod je njegovog djelovanja. Zato ju nazivamo Odvjetnicom (advocata) i Zagovornicom, istim imenom kojim Isus oslovljava Duha Svetoga: Branitelj, Tješitelj (paraklet, lat. advocatus). Ona i djeluje kao Duh Sveti, ponizno i skrovito, te nas preko nje, kako kaže o. Gerard, Duh Sveti „uči duhovnom životu“.

Marija nosi Isusa u svome krilu i bdije nad njim, kao što je Duh Sveti „lebdio nad vodama“ (Post, 1,2). Duh je onaj koji oživljava, te ga nazivamo Životvorcem. On nas uči govoriti „Abba, Oče“ (Rim 8,15), on nas tješi u nevolji, nečiste nas umiva, vida rane ranjenim, mekša ćudi kamene. Sve su ovo majčinske odlike, ono što čini jedna majka, te ih možemo primijeniti na Mariju – koja se brine za nas kao što se brinula za Isusa. Sv. Maksimilijan Kolbe će reći: „Tko to može savršeno razumjeti? Svi znamo što znači majka; ali majka je Božja nešto što naš razum i naš ograničeni intelekt ne mogu doista shvatiti.“ On se čak usuđuje reći da je Marija, na neki način, „utjelovljenje“ Duha Svetoga, jer nam On postaje vidljiv u Mariji.

Ako hoćeš da ti se smilujem, skloni se u krilo One koja je sva lijepa… O njezinoj ljepoti govori Sveto pismo: ‘Sva si lijepa…’. Njezina ljepota se ne može usporediti, jer je nakićena i puna milosti… Čovječja je duša prije istočnoga grijeha bila divna Božja slika, po istočnom grijehu je okaljana, stoga treba vjerno, čistim srcem služiti Bogu kao Marija… Treba nabavljati čistoću duše te je nakititi… Čistoća duše po Marijinom uzoru priprema na dostojno susretanje s Kristom, primjerice u primanju Euharistije. Kad Mariju nasljedujemo, njezinom se zagovoru utječemo, čišća nam je duša te više dobivamo od punine milosti.“

photo-1470253267745-0160f3678150

Ljepota duše dolazi od Boga koji je sama ljepota. Zato duša mora biti čisto zrcalo da bi savršeno reflektirala tu Božju ljepotu. Ako hoćeš to postići, „skloni se u krilo One koja je sva lijepa“, kako kaže o. Gerard. Služi Bogu vjerno i čistim srcem, bez kalkulacija i maski, i „nakiti“ dušu krepostima.

Štovanje i nasljedovanje Marije priprema te za susret s Kristom u Euharistiji. Dobivamo od punine milosti onoliko koliko smo očistili i pripremili posudu svoga srca, koliko smo ga proširili ljubavlju i otvorili vrata spremnošću na poslušnost i služenje, kao što je to učinila Marija rekavši: „Evo službenice Gospodnje.“ Tako postajemo djeca Marijina i vođeni smo Duhom Svetim koji djeluje preko nje, a onda i preko nas – njezine djece. „Ljubav u služenju branitelj je kojega koriste svi stvorovi da bi postigli savršenstvo – a to je ime Duha Svetoga“ (sv. Edith Stein).

o. Tiho od Kraljice Mira

 

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: