Tota pulchra es, Maria!

Što je lipo to volimo, al ako je još i dobro, korisno nama, onda kažemo da je to lipota bez para. Ovakva je lipota bl. D. Marija, o kojoj majka Crkva govori, da je sasvim lipa.”

Evo našeg uzora ljepote, koji nam o. Gerard stavlja pred oči. Ako želiš biti lijep/a, nasljeduj Mariju. Poveži se s njom. Neka ti ona bude LINK (poveznica) do Boga, koji je izvor ljepote. Ovdje, naravno, ne treba misliti samo na izvanjsku ljepotu Marjinu, jer ona je samo posljedica one nutarnje ljepote. Dionizije Areopagit je govorio da je nešto lijepo onoliko koliko participira na Ljepoti, tj. Bogu. Ako gledamo samo izvanjski na ljepotu, onda možemo upasti u zamku i gledati površno. Neki mislioci su govorili da ono što je lijepo, ne mora nužno biti i dobro. No vidimo da se o. Gerard ne slaže s tim, jer on ide dalje od pojavnoga – iako ni to ne isključuje – pa kaže da, ako je nešto lijepo i dobro tj. povezano s izvorom Ljepote koji je ujedno i sama Dobrota, onda je to “lipota bez para” – istinska ljepota. To je Marija, naša majka, koja je keharitomene – puna milosti.

No, ovdje o. Gerard spominje i korisnost. Zašto je ljepota ujedno i korisna? Zato jer oplemenjuje svakoga tko se s njom susretne i privlači ga samom Umjetniku, tj. Izvoru ljepote koja iz njega zrači. Marija je svojim fiat – neka mi bude – dopustila svom Tvorcu da naslika sliku čovjeka – onog istinskog čovjeka – na Njegovu sliku i priliku, kojoj se Eva “izmakla”. Marija je svemu stvorenju povratila ljepotu. Kako doživjeti tu ljepotu? “Najbolje i najljepše stvari ne možemo vidjeti ni dotaknuti – trebamo ih osjetiti srcem”, kaže Helen Keller.

Osluškuj. Saberi se. Budi kao Marija u siromašnoj kućici u Nazaretu. Traži tišinu, samoću. Obavljaj svoje svakodnevne dužnosti, svjestan Božje prisutnosti. Tada će ti doći Riječ. Budi joj otvoren. Uči od Marije. Ona će ti pomoći. Pusti Riječi da se u tebi utjelovi. Čuvaj je. Nosi je. Ne žuri, ne izgovaraj je prerano. Neka raste u tebi. Kada sazrije u tebi, izgovori je. Bez straha. Bez ljudskih obzira. U tami ovoga svijeta. U hladnoći ljudskih odnosa. Čak ako je neki i ne prihvate. Ali govori. Budi uporan. Razmišljaj o Njoj. Prebiri kao Marija u svom srcu. Ništa ne pripisuj sebi, nego prikazuj sve Bogu. Ako dođu suhoće, ako je izgubiš, traži je. Naći ćeš je opet u svom srcu. Jer Ona nije nikamo otišla, nego si ti otišao od nje ili “navikao” na nju. Otkrij je iznova. Otkrij njenu ljepotu, ako je i ne razumiješ ponekad. Dijeli je velikodušno s drugima. Neka njena ljepota isijava preko tvojih riječi na druge i učini ih većima, radosnijima, ljepšima. Pusti je neka svijetli u svom punom spektru. Ne ograničavaj ju, i učinit će te ljepšim u punom smislu te riječi. Tada ćeš shvatiti one Isusove riječi: “Ta evo – kraljevstvo je Božje među vama.”

Sve je lipo i dobro bilo što je Bog stvorio. Ipak velika se grihota dogodila. Anđeli su mnogi jedan grih učinili i jako grdni, nečisti duhovi postali. Jednoć lip čovik, Adam sagriši i svoju lipotu i blaženstvo izgubi. Ovaj svit sa svojim lipotama je za Adama i čovika bio stvoren. Zato i ovaj svit je svoju lipotu izgubio.”

Vidimo iz ovih misli o. Gerarda da ono što se otrgne od samog Izvora ljepote ubrzo postane ružno. Tu nit koja nas povezuje s Izvorom prekida grijeh. Sv. Terezija vidi grijeh kao nekakav crni prekrivač koji prekriva kristalni zamak duše – zamak koji bi trebao odsijevati božanskom svjetlošću. Grijeh čovjeka ne otuđuje samo od Boga, nego i od samoga sebe. Tako se čovjek više ne vidi u pravome svjetlu. Zato o. Gerard govori da nam Crkva nudi Mariju kao uzor i ogledalo u kojem se trebamo ogledavati, promatrati njene kreposti, promatrati je u otajstvima Kristova života moleći krunicu zajedno s njom.

Raduj se nebo i kliči zemljo; jer danas se začelo čeljade lipše od neba i zemlje. Od anđela i lipog Adama. Sve što je grih potarmao, sve će biti popravljeno. Raduj se čoviče, jer sve je zarad tebe.”

Marijina ljepota izvire iz dubine njene duše, njenog srca. Nju stoljećima zazivaju vjernici pozdravom Zdravo Marijo. Njena ljepota je očaravala pjesnike i umjetnike diljem svijeta i u svim vremenima, od Dantea i T. S. Eliota do fra Angelica, Michelangela, Rembrandta i El Greca. Zato dopustimo i mi da nas obasja ova nebeska zraka kojoj je izvor u Nebeskom kraljevstvu. Molimo se Mariji da nam pomogne u tome, jer nam je upravo njen “neka mi bude” omogućio da se vratimo u Očevu kuću. U njoj je čovječanstvo reklo Bogu DA. Sav Duhovni spjev Ivana od Križa pjeva o tom povratku Bogu, u kojem duša ponovno zadobiva onu ljepotu koja joj je od početka namijenjena, a koju je grijehom izgubila. Uzmimo Mariju kao vodiča na tom putu i nećemo pogriješiti ni zaći na stranputicu.

Čovječja je narav”, kaže o. Gerard, “povrh anđeoske uzvišena, po dragoj Gospi. Zato sa pravdom govori majka Crkva o Gospi, da je sasvim lipa. Na toliko je lipa da su sve lipote ovog svita kao gad naspram njene lipote. Lipša je ona i od onog prvog i današnjeg lipog svita. Lipša je od Adama, jer je za Majku Božju odabrana. Lipša je od anđela jer je anđeoska kraljica.”

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: