Sretan i Blagoslovljen Božić!

“Kada čovjek dobije dar veoma se raduje, ali smo danas dobili dar, jer nam je nebeski Otac dao najljepši dar, svoga Sina našeg Spasitelja. Radujmo se jer smo dobili lijepi dar… Radujmo se, jer jezik ne može izreći, a pero napisati, što znači Spasitelj, što znači spasiti.

Nama je dosta znati da Sv. pismo govori o Isusu: «Javljam vam veliku radost, koja će biti svemu narodu, jer vam se danas rodio Spasitelj» (Lk 2). Da, mili moji! Svaki narod , svako čeljade raduje se Isusu Spasitelju. I ovo je najveća radost… Stvoritelj neba i zemlje pokazao se, danas je došao na svijet, da pokaže kako voli svoje stvorove. Sva stvorenja danas se vesele…

Bez Spasitelja svaka bi duša uvenula, nikad Božjeg lica ne bi vidjela…Mi se radujemo malenomu čedu, našem Spasitelju….Zima, oštra slama, uboge jaslice, to je njegovo blago. …

Jaslice su za živinu koja nema pameti. Zašto dakle vjekovječna mudrost izabire ono što imaju nerazumne životinje? Zato, jer je čovjek zbog tjelesnih nagnuća i griješnog života, s ljudskog dostojanstva na životinju srozao, kao životinja postao.

Maleni Isus Spasitelj iz jaslica govori: Čovječe, koji si životinji sličan postao izvadi me iz ovih jasala. Izbaci svoje grijehe, svoje životinjske osjećaje i naslade, očisti svoje srce. I kada ga očistiš nemoj u njega staviti slame, već čisto žito, valjani i lijepi kruh, slatko jelo, tj. pobožnost, pokornost, svetu volju moga nebeskog Oca. Čini samo ono što je milo mome nebeskom Ocu. Jer je moja hrana vršiti volju moga nebeskog Oca.

Mili moji! Tko je taj tko se nebi smilovao kada vidi jedno milo čedo bačeno u štalu da zebe i smrzava se, gladno i žedno? Vidite, Isus, na današnji dan stoji ne u štali nego kao na ulici pred svakim vratima. Gol je i bos, gladan je zima mu je. Rijetko ga koja kuća prima.

On je sam sebe ogolio, tj. svukao sa sebe, skinuo nebesku slavu da tebe zaodjene, da ti milost, spas tvojoj duši pribavi. Otvori mu vrata, otvori mu svoje srce, primi ga, nemoj ga gledati pred sobom kako dršće, kako zebe. Tko ovo shvati, tko ovo razumije taj nikada više neće  ništa drugo željeti, već samo da mu Isus bude Spasitelj. Tko Isusa dobije za Spasitelja, taj će biti bogat, zdrav, sretan i veseo na ovom i na onom svijetu.

Isuse, koji si s trpljenjem zapiočeo svoj život i mi odsada želimo trpjeti. Mi želimo da se i na nama vrši sveta Božja volja. Mi želimo da nas blagosloviš i ojačaš, da iako smo siromašni, da prema našem siromaštvu sa prostrtim pastirima tebi pružamo dar, da pomažemo jedni druge prema našim mogućnostima.Ako smo pak bogati tebi ćemo bogat dar dati s trima kraljima darivati. Mi ćemo lijepe darove sirotinji pružati i majci Crkvi, jer što čeljadetu činimo to tebi činimo. Isuse, primi i nas i naše darove sada, a poslije smrti našu dušu u nebo, gdje ćemo navijeke pjevati: Slava Bogu na visini!”

Nativity-Scene

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: