Duh koji oživljuje

Prema planu priprave za ulazak u treće tisućljeće, sv. Ivan Pavao II je odredio da godina 1998. bude posvećena Duhu Svetomu. U svojoj pobudnici ”Nadolaskom trećeg tisućljeća” Papa navodi razlog tomu: ”Otajstvo utjelovljenja predstavlja vrhunac Božjeg darivanja ljudima”. Bog nam je darovao Spasitelja Isusa Krista po Duhu Svetome.

Da bi Isus Krist, naš Spasitelj, mogao biti prisutan među ljudima u trećem tisućljeću i ostvarivati spasenje ljudi, živjeti u Crkvi, koja je njegovo tijelo, potreban je Duh Sveti. ”Duh sveti nastavlja Spasiteljsku prisutnost”, tvrdi sv. Otac u svojoj pobudnici o Duhu Svetome iz godine 1986.

Kada u svjetlu ovog Papinog učenja pokušavamo spoznati što nam o Duhu Svetom kaže naš SB o. Gerard Tomo Stantić, ostajemo iznenađeni zbog podudarnosti njegova iskustva o Duhu Svetome. On zapravo živi i kuša u svom osobnom životu ono što nam Papa poručuje po svojoj učiteljskoj službi. Sljedeći njegovi zapisi to zorno potvrđuju. Piše on:

”Pokretač duhovnog života je Duh Sveti. Bez njega je duša trulo cvijeće, bez štovanja Duha Svetoga uvenulo cvijeće, suha i crvljiva voćka, kao bolesna lastavica ili ptica”.

Svojim slikovitim govorom on zapravo opisuje sliku duše kada je u grijehu. U duši, grijehom okaljanoj, vlada pustoš.

U jednoj drugoj slici on ovako opisuje šta čini Duh Sveti u duši i u dušama koje mu se otvaraju:

”Mila mi je slika: Mali Isus u krilu Majke Božje a u ruci mu lijepi golub (Duh Sveti), koji ispušta iz ustiju svijetle kapljice milosti da ja, golubić, dobijem svjetlosti i jakosti… Ovaj čudotvorni Golub leti po svem svijetu pa kupi dušice. Lijeva im na glavu kapi Isusove krvi. Po toj krvi bolje rastu i hitrije lete da se još više veseli Dijete Isus”. Istakao bih posebno riječi da Duh Sveti leti po svem svijetu i ”kupi dušice… izlijeva na njih Isusovu krv kako bi bolje i hitrije letjele”. Tko su te dušice ako ne zajednica Crkve koja snagom milosti Duha Svetoga ne samo uprisutnjuje i nastavlja Isusa, nego ima snage oduprijeti se zlu jer dobiva od Duha Svetoga i snagu i svjetlo da ”bolje i hitrije lete”?

Poseban učinak Duha Svetoga u dušama je na ovaj način istakao naš SB kada je zapisao:

”Duh Sveti je čudnovati učitelj: On ne predaje nego daje znanje. Ne samo daje, nego djeluje u nama na dobro. On je život duše… Duh Sveti uči zlo otkriti, jača u djelovanju, daje svjetlost i jakost”.

Ove mi se riječi čine posebno značajnima kad o njima razmišljam u kontekstu tolikih vrednota što nam pruža svijet znanosti i tehnike i kada je teško razlikovati prave vrednote od lažnih vrednota; kada je teško ”otkriti zlo i (imati) svjetlosti i jakosti” zlu se oduprijeti.

O. Ante Stantić, OCD (Zvonik)

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: